2016. április 29., péntek

Heti Miegymás - Luxus életvitel kis költségvetésből





Luxus kis költségvetésből - Természetesen itt most nem arra gondolok, hogy kevés pénzből hogyan fogunk minden reggel Franciaországból hozatott macaronokkal teleszórt ágyon ébredni, kezünkben egy pohárral a világ legdrágább pezsgőjével :) De vannak apróságok amik igazi luxusnak számítanak - például hányszor hallani olyat hogy egy celeb fehér virágokkal rakatja tele a lakosztályát. Vagy hogy külön személyi edzője meg spirituális tanácsadója van, az ételét meg speciális szuperszakács készíti a legjobb alapanyagokból. De ha lecsupaszítjuk a körítést, akkor mi is a lényeg? Hogy virágok vegyenek körül, jó minőségű táplálékot fogyasszunk, mozogjunk és törődjünk a lelkünkkel is. Az egyedüli különbség, hogy alkalmazottak helyett ezt magunknak kell megoldanunk :) Na persze ez attól is függ, hogy kinek mi a luxus, nekem például egy kicsit tovább ágyban maradni is az, és szoktam is rá sort keríteni, amikor csak tehetem :)

De mindegy, hogy kinek mi számít annak, alapvetően mindenki egy életérzést ért alatta, ami nem feltétlenül az anyagi javak birtoklásáról szól, hanem egyfajta szabadságról, az életnek egy magasabb minőségbe emeléséről, lazításról, sőt gondtalanságról. Ezt pedig el lehet érni kevés pénzből is. Sőt, a mindennapokba is be lehet csempészni:



  • Vegyük körül magunkat friss virágokkal! - Van egy barátnőm aki kétszer is meggondolja mielőtt költ valamire, allergiás a legapróbb felesleges pénzkiadásra is - de az otthona mindig olyan gyönyörű, hogy bármelyik lakberendezési magazinban a címlapon szerepelhetne. Szép tárgyak veszik körül, mindig van friss virág egy vázában,  vagy akár több vázában is. Mert bármennyire is pénzkidobásnak tűnik, sokkal többet ad az életminőséghez az üde virágokban való gyönyörködés, mint amennyibe az a néhány szál virág került. Ha valakinek van lehetősége piacon virágot venni az még jobb, mert pár száz forintból teletömheti a lakást velük, nálam például most orgonák pompáznak több helyen is.

  • Meditáljunk, relaxáljunk! - Napi 10 perc meditációval már jelentősen jobbá tehetjük a közérzetünket. Bár nem mindenki tudja megfizetni hogy külön szakértők foglalkozzanak a lelki egészségével, de mi lehetünk a saját magunk szakértői is. El lehet hitetni emberekkel hogy ez nehéz és bonyolult, de valójában hihetetlenül egyszerű. Ha kis odafigyeléssel apránként ellazítod a testedet és a légzésedre figyelve megnyugszol, már sokat tettél egy jobb életminőségért.

Forrás: Bakersroyale.com

  • Készítsünk tápláló, egészséges ételeket! - Manapság amikor annyi információ és recept elérhető, mi sem könnyebb mit saját magunknak összeállítani egy-egy ételkreációt. Kis gyakorlással mi is el tudunk készíteni otthon mindenféle egészséges és éltető táplálékot, nagyon is jó színvonalon. Ha kicsiben akarunk kezdeni akkor próbáljunk ki egy smoothie-t, kevés friss gyümölcs és néhány hozzávaló segítségével spéci és mutatós reggelink lehet. De szerintem bárki el tud készíteni egy világbajnok omlettet is. Vagy akár a képen látható csokiba mártott körtét, mandulás morzsával.


  • Együnk terített asztalnál! - Engem nagyon meg tud lepni hányan vannak akik egy tálcáról a képernyő előtt eszik meg a vacsorájukat, oda sem figyelve arra hogy mit esznek. Persze nem ítélkezem, mert ha valakinek az az igazi luxus, hogy evés közben tévét nézzen akkor teljesen rendben van. De érdemes kipróbálni hogy milyen gyönyörű tud lenni egy szimpla hétfő este egy gyertyafényes vacsora, gondosan megterített asztalnál. Gyertya? Olcsó. Gyufa? Szintén. Halk zene? Szintén Beszélgetés? Ingyen van. Ha nincs kivel beszélgetni, akkor is megadhatjuk a módját, saját magunknak, mert megérdemeljük.

  • Zene, zene, zene! - Már az mekkora brutális luxus, hogy egyszerűen bármikor hallgathatunk zenét? Az autóban, séta vagy futás közben, otthon. Régen, nagyon régen ha az emberek zenét akartak hallani vagy maguk zenéltek vagy megvárták amíg egy zenekar érkezik a faluba, városba :) Most meg szinte bármit elérhetünk, a klasszikusoktól a legmenőbb újdonságokig és élvezhetjük az otthonunk kényelmében. Én például nagyon szeretem a filmzenéket, gyönyörű, ahogy egy jelenetet plusz tartalommal tölt meg egy odaillő dallam, miért ne tölthetnénk meg mi is az életünket ezzel a plusz tartalommal? 

  • Használjunk illatokat a lakásban! - Viszonylag kevesen engedhetnek meg maguknak világhíres méregdrága illatgyertyákat ( de most komolyan, mi kerül azokban annyira sokba?? ) viszont egy illóolajat vagy néhány olcsóbb illatgyertyát bárki vehet. A szantál például kimondottan érzéki, a levendula megnyugtató, de én odavagyok az eukaliptuszos-mentás illatokért is. 

  • Jó minőségű holmik - Igen, ehhez már valóban kell pénz, sok pénz. Például pont annyi, amit elköltünk kevésbé jó minőségű holmikra amiket aztán nem hordunk, nem használunk...Igenis lehet bárkinek egy extrább ágyneműje, egy selyem hálóköntöse vagy egy tökéletes fekete ruhája, netán egy olyan gyönyörű táskája ami szinte megszólal. Legyünk őszinték, mindannyian dobtunk már ki pénzt dolgokra amikre semmi szükségünk sem volt vagy nem váltak be, nem tartottak sokáig. Ha ezeknek az árát félretettük volna már meglehetne a vágyott drágább holmi. Sajnos a fogyasztói társadalom folyamatosan vásárlásra ösztönöz minket, az akciós és speciális ajánlatok miatt sokkal több pénzt költünk, begyűjtünk, betárazunk dolgokat. De ha időnként ellen tudunk állni egy kicsit a kísértésnek, akkor később eldönthetjük mi, hogy mire költünk. 

  • Szabadon eltöltött idő - A legeslegnagyobb luxus, ami nagyon sok szupergazdag embernek vagy imádott sztárnak nehezen beilleszthető az életébe, de az egyszerű emberek számára a lehető legkönnyebben megvalósítható dolog. Saját idő, amikor azt teszünk amit csak szeretnénk, úgy ahogy szeretnénk:) Szánjunk magunkra, a kedvteléseinkre időt, ne hagyjuk csak úgy elrohanni a napokat...hiszen megtehetjük!




Képek forrása: Pinterest




2 megjegyzés:

  1. Ezek nagyon jó tanácsok, hozzátartozik az is, hogy lassítani kellene. Pl. virágot venni a piacon, nézelődni, megadni a módját az étkezésnek. Gyakran azért is nézünk tévét evés közben vagy azért ebédelünk a laptopnál, mert nincs idő rá. Nincs szabadnap, nincs elég ebédszünet, a vacsorát mire megfőzöd, már csak lesnél ki a fejedből, nemhogy abroszt vasaljál.
    A ruhákkal kapcsolatban egyetértek, az olcsó hamar bolyhosodó ruha pénzkidobás, egy drágább viszont befektetés, van 10 éves tökéletes állapotú felsőm, amit rendszeresen hordok, nem sárgul, nem fakul, nem bolyhos. Ugyanígy vagyok a cipőkkel is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen igazad van, ha lassítunk, sokkal jobban oda tudunk figyelni az életminőségünkre. Ezen a "nincs elég idő" dolgon sokat szoktam morfondírozni, mert gyakran velem is előfordul hogy erre panaszkodok - közben meg annyival több időnk lehetne mint régen. Elvileg rengeteg dolog azért vesz körül minket, hogy időt takarítson meg nekünk, de valahogy mégsincs több időnk. Meg hát azért elhatározás kérdése is, akarok-e mától ilyen és ilyen körülmények között létezni?
      A cipőkre én is odafigyelek, de a ruhák összevissza vásárolgatásában abszolút bűnös vagyok...illetve mostanában szoktatom magam rá, hogy csak kevesebb, de jó minőségű darabot vásároljak. Főleg azóta hogy felháborodtam egy olyan pulóveren ami összeszöszözte a kabátomat belülről,meg a farmeremet úgy hogy napokig szedtem le róla....Bőven megéri több ezer forinttal többet fizetni egy felsőért, ha normális anyagból van és sokáig hordható.

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...