2014. március 3., hétfő

Nagy tavaszi gardrób rendszerezés - tippek, ötletek


Minden évszakváltáskor célszerű frissíteni a gardróbunkat, de nálam igazán tavasszal indul be a kicsit ellentmondásos "Nincs egy rongyom amit felvegyek" és a "Nem férnek be a ruháim a szekrénybe" pánik. Mivel most én is nekiveselkedek és rendbeteszem a dolgokat szeretnék néhány tippet adni rendszerezésre is, hogyan nyerjünk több helyet, milyen szempontok alapján szabaduljunk meg a megunt holmiktól. 

Először is, mély levegő, chillezős tea, zen, lazítás és akkor....vágjunk bele:

1. Ha van rá lehetőség akkor vagy legyél egyedül otthon amikor ezt műveled ( senki nem szól bele, nem néz őrültnek és keveredik bele a földre, ágyra, mindenhová dobált ruháidba ) vagy csődíts össze olyan barátnőket akiknek bízol a véleményében így akár próbálgatásra is lehetőség nyílik
2. Tudom hogy mindig azt ajánlják hogy ha valamit nem viseltél egy éve akkor azt kapásból dobd ki, ajándékozd el, add el stb. De én a legutóbbi barátnős gardróbrendszerezés során megtanultam, hogy bizonyos daraboknak felbecsülhetetlen eszmei értékük van és azt tanácsolnám, hogy ha valami annyira a szívedhez nőtt akkor azt igenis tartsd meg, mert lehet hogy szép emlékeket ébreszt ha évek múltán előveszed.
3. A jó állapotban lévő alapdarabokat ( ha jól állnak) akkor is tartsd meg ha pillanatnyilag nem tudsz velük mit kezdeni mert egy kis variálással biztos hogy fel tudod még őket venni: ceruzaszoknya, blézer, farmer, fehér blúz


4. Manapság amikor Kambodzsától Koreáig gyártják a ruhákat bizony előfordulhat hogy bár menő üzletekben vásárolod de vagy olyan festékanyagot használtak amit nem bír a bőröd vagy maga a holmi van olyasmiből ami irritál, esetleg kellemetlenül izzadsz benne vagy bármi - kukába vele, még akkor is ha a legédesebb cuccról van szó amit valaha láttál. Ha szúr, viszket, irritál, nem jószagú, ha bármi kényelmetlenséget okoz ami miatt nem esik jól viselni akkor ki vele!
5. Nézd át a vállfáidat, sokszor egészen eklektikus a felhozatal. Ha vannak túl vastag vállfáid, cseréld le őket vékonyabbakra, már ezzel rengeteg helyet takaríthatsz meg!
6. Vastag kabátokat, blézereket tárolj ruhavédő zsákban ezzel kicsit lesimítod, összébb nyomod őket és egyúttal védve is lesznek.
7. Javaslom hogy 3 halmot csinálj: - Mindenképpen megtartom - Kérdéses - Kuka. A kérdéses holmikat gyűjtsd össze és a barátnőiddel üljetek össze, nézzék meg rajtad, hátha tudnak javasolni olyan összeállítást amiben nagyon is ütős lenne, de az is lehet hogy megtetszik valamelyiküknek és így már meg is van az új gazdája :)
8. Ne csak a ruhaféléket nézd át, hanem az öveket, bizsukat, sálakat is. Az övek között lehet hogy van pár ami már csúnyán megtörött, a bizsuk között olyan ami még soha nem volt rajtad és már megbántad hogy megvetted...

9. Ha valami még hordható állapotban van de nincs rá szükséged akkor felajánlhatod jótékony célra vagy meghirdetheted, én bírom a Facebook-os helyi Adok-Veszek csoportokat mert egész könnyen gazdára találnak a cuccok.
10. Mielőtt valamit kidobsz/eladsz mindig adj neki még egy utolsó esélyt gondolatban és próbáld meg elképzelni valami különös kombinációban hátha működik az még, csak kell hozzá egy jó ötlet. Ha már úgyis elöl vannak a ruháid passzítsd oda egy-egy darabhoz, keress szokatlan összeállításokat. Ha tényleg reménytelen akkor persze szabadulj meg tőle.
11. Veled is előfordult már hogy órákig kerestél egy szoknyát vagy blúzt? Ha igen akkor itt az ideje kitalálni egy szisztémát. A legcélszerűbb fajtánként külön blokkokba rendezni a holmikat, cipők, szoknyák, sálak, blúzok, pulcsik, blézerek, kabátok - így mindig tudod hogy ha szoknyát keresel az a szoknyák között van és kész.
12. Cipők. Ha olyan szerencsés vagy hogy menő cipőtartó polcaid vannak akkor nem is ragozom. Ha viszont nincs helyed kiállítási darabként elhelyezni őket akkor dobozokba is rejtheted mindet, de célszerű vagy ráírni hogy melyik van benne ( leopárdmintás magassarkú, flitteres balerina stb. ) vagy egy fényképet készíteni, kinyomtatni és ráragasztani a dobozra.

13. Amikor visszarakod a ruhákat próbáld meg elkerülni a dupla-tripla elhelyezéseket egy vállfán mert pontosan így nem fogsz majd megtalálni semmit, de ha helyszűke miatt mégis kénytelen vagy így megoldani akkor legalább azonos típusú és színű darabokat pakolj egybe, például 3 kardigán, 3 blúz, stb.
14. Érdemes egy alkalommal valamelyik lakberendezési áruházban elidőzni a gardrób kiegészítőknél mert elképesztően ötletes dolgokat lehet kapni amivel tonnányi helyet megtakaríthatsz.
15. Dobozok, dobozok, dobozok. Én például az öveimet összetekerve tartom egy cipősdoboz tetőben, de korrekt kisebb és nagyobb áttetsző dobozkat, rendszerezőket lehet kapni irodaszer áruházakban is, ezekkel szintén mindent áttekinthetőbbé tehetünk.
16. Nem kell mindent vállfára rakni. Amikor vásárolsz egy új cuccot vizsgáld meg mennyire gyűrődős fajta, lehet hogy egy csini ruhát ugyanúgy tudsz összehajtva tartani mint egy farmert, főleg szűk pólóruhákat, nem túl kényes darabokat...

17. Ha valami nem jó rád, főleg ha túl szűk, nem érdemes őrizgetni, hacsak nem valami nagyon exkluzív darabról vagy személyes kedvencről van szó. Esetleg megszabhatsz magadnak egy határidőt, például ha nyár végéig lefogyok és jó lesz rám akkor megtartom, ha nem akkor ki vele...
18. Ezt rendkívül kínos beismernem, de a legutóbb néhány holmit már az üres bőröndömbe raktam mert egyszerűen nem fért el máshol...de ha belegondoltok nem is rossz ötlet, hiszen egy bőrönd az év nagy részében üresen foglalja a helyet akkor már miért ne lehetne tartani benne egy téli dzsekit mondjuk?
19. Ha már itt tartunk, akkor egy clutchot simán tarthatsz egy nagyobb táskában amit épp nem használsz, egy dobozba tehetsz 2-3 balerinacipőt vagy lapos szandált és így tovább. A Matrjoska effektussal több helyet takaratunk meg :)
20. Ruházz be ékszertartókra, ezek akár hálószobád/öltözőszekrényed/gardróbod díszei is lehetnek és mindig meg fogod találni amit keresel


+1 tipp: Ne feledd, hogy az egész arról szól, hogy élvezettel és örömmel válogathass a ruháid, kiegészítőid között, hogy megkönnyítsd magadnak az öltözködést - ez jusson eszedbe amikor már kezd eleged lenni belőle és na hagyd abba :)




Képek forrása: Pinterest

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...